Press

Fredrik LundhDr Lundh 1411180012

 

141119

Ny byxa motverkar brutna höfter på grund av halkan
Varje år bryter tusentals personer höften på grund av halkan. Framför allt handlar det om äldre människor. Nu finns en enkel stötdämpande byxa framtagen – konstruerad av Sundsvallsortopeden Fredrik Lundh.

Till vardags är han överläkare i ortopedi vid länssjukhuset i Sundsvall. Under många år har han tagit emot patienter med brutna höfter, framför allt på vintern.

– Halkan påverkar oss alla, men framför allt äldre människor. I mitt arbete har jag ofta funderat på om några av de här frakturerna går att motverka. Och det gör det faktiskt, säger Fredrik Lundh.
Under de senaste åren har han därför konstruerat en ny byxa med stötdämpande skum. Det skyddande skummet sitter över höftpartiet. Både materialet och designen i den nya byxan har inspirerats av skydd för skidåkare.
– Äldre människor idag är medvetna konsumenter och vill ha produkter som inte bara är säkra och funktionella, utan som också ser bra ut, säger Fredrik Lundh.
Varje år behandlas mellan 18 000 och 19 000 höftfrakturer i Sverige. Var tredje kvinna över 80 år har råkat ut för den här sortens fraktur.
Ett stor del av dessa skador skulle kunna motverkas med ett skydd för höften.
– En bruten höft innebär ofta lång rehabiliteringstid och stora svårigheter för patienten. För vårdapparaten tar den här typen av skador stora resurser. Genom att använda byxan går det delvis att komma åt båda dessa problem, säger Fredrik Lundh.

Beställningsvillkor


Jag förstår

Storleksguide


Då vet jag